Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΧΕΛΙΝΟΣ: Μετεκλογικές εικοτολογίες

("Ἐφημερίδα τοῦ Κ.Σ.Μ."/τεῦχος 172/ούνιος 2014)
 
Δεν φώτισαν και πολύ τον κόσμο τα “γκάλλοπ” και τα “έξιτ πόλλ” εφέτος. Απέτυχαν τόσο στις προβλέψεις όσο και στην εκτίμηση κρίσιμων εκλογικών αποτελεσμάτων. Αυτή δε η έλλειψη “έγκυρων” εικασιών εκ μέρους τους επιτρέπει την διατύπωση εξίσου αμφίβολης εγκυρότητας εικασιών από τα πιο έγκυρα στοιχεία: τους αριθμούς.
Εικασία 1η: 15,9% εκείνων που μπήκαν στον κόπο να ψηφίσουν, ψήφισαν κόμματα και αποκόμματα που δεν εκπροσωπούνται στην Βουλή, με εξαίρεση το Ποτάμι.. Ψήφισε, δηλαδή, περισσότερο χαλαρά παρά ποτέ. Το ενισχύει το ότι το 5,6% ψήφισε “γραφικά” κόμματα, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα και χωροθέτηση στο ιδεολογικό τόξο. Μάλιστα, το 6,2% ψήφισε σχηματισμούς δεξιάς ή υπερσυντηρητικής απόκλισης, το 2,4% σχηματισμούς του ευρύτερου κεντρώου χώρου και το 1,7% (2,9% με την ΔΗΜΑΡ) σχηματισμούς του αριστερού-ακροαριστερού χώρου. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωεκλογές είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα μόνον για αυτούς που ήθελαν να τον έχει. Συμπληρωματικά δε ότι η δεξαμενή για ενίσχυσή του είναι η πιο περιορισμένη.
Εικασία 2η: Καλά τα ποσοστά, αλλά και οι απόλυτοι αριθμοί μπορεί να δείχνουν κάτι. 529.490 ψηφοφόρους έχασε στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τοις βουλευτικές του 2012, 298.439 το ΠΑΣΟΚ/Ελιά, 264.861 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, 316.288 η Δημοκρατική Αριστερά και 138.323 ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, 376.655 ψηφοφόρους κέρδισε το Ποτάμι 110.416 η Χρυσή Αυγή, 70.260 το ΚΚΕ, 56.837 ο ΛΑΟΣ και 402.154 τα διάφορα μικρά κόμματα και κομματίδια. Μ’άλλα λόγια 531.068 ψηφοφόροι “έγιναν καπνός”. Με δεδομένο ότι σε χαλαρές εκλογές μεγαλύτερη συσπείρωση και συμμετοχή παρουσιάζουν τα άκρα με τους πιο παθιασμένους οπαδούς, εύλογο είναι να συμπεράνει κανείς πρώτον ότι η απόλυτη φύρα προήλθε από τα ενδιάμεσα μετριοπαθή κόμματα και δεύτερον ότι οι νέοι και οι περιθωριακοί σχηματισμοί αρδεύτηκαν από τις διαρροές των ιδίων κομμάτων. Ίσως, μάλιστα, η φύρα τους να είναι μεγαλύτερη γιατί ενδέχεται οι νέοι σχηματισμοί να κινητοποίησαν ψηφοφόρους που απείχαν το 2012. Η διαπίστωση αυτή μετριάζει τις οποιεσδήποτε εντυπώσεις από τα αποτελέσματα και εκτιμήσεις για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Εικασία 3η: 11,44% πήρε στις ευρωεκλογές το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής στην Α’ Πειραιώς. 11,84% είχε πάρει στην ίδια εκλογική περιφέρεια ο υποψήφιος της για περιφερειάρχης μία εβδομάδα νωρίτερα. Στο 5,76% είχε περιοριστεί την ίδια ημέρα ο υποψήφιός της για τη δημαρχία. Είναι δε γνωστό που πήγαν οι έξι ποσοστιαίες μονάδες που του έλειψαν. Όπως είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι προς τα εκεί πήγε στον β’ γύρο και το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων που πήρε στον α’ γύρο. Έτσι, για τον νέο δήμαρχο του επινείου ισχύει ότι οφείλει 100% την επικράτησή του (με 10,46% διαφορά) στις ψήφους του ακροδεξιού εκτοπλάσματος, καθώς δεν του έφτανε γι’αυτήν η βουβή πριμοδότησή του από τους ψηφοφόρους του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα του είχε σούρει προεκλογικά ο τελευταίος.
Εικασία 4η: Όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά και σε άλλες πόλεις είναι εμφανές ότι οι ψηφοφόροι των αντιμνημονιακών άκρων κινήθηκαν με γνώμονα την ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων παρακάμπτοντας τους ενδιάμεσους συνδυασμούς. Έτσι για παράδειγμα, είναι αδύνατον ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για Δήμαρχος Αθηναίων να ανέβηκε από το 20,0 στο 48,5% χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του 16,1% του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής. Όμοια, ούτε στο όνειρό του δεν θα έβλεπε δικό του τον Δήμο Πατρέων ο υποψήφιος του ΚΚΕ, αν το δικό του 25,1% του α’ γύρου δεν εμπλούτιζαν ως το 63,5% τα ποσοστά σχεδόν όλων των δυνάμεων τόσο της ριζοσπαστικής και άκρας αριστερά, όσο και της λαϊκής και άκρας δεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου