Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΡΗΣ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ: "Τσίπρας, Αλέξης Τσίπρας! Πρωθυπουργός!"

 
Βουλευτής των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων συνήθιζε να διακοσμεί το εκλογικό κέντρο του σε κεντρικότατο σημείο της πρωτεύουσας με ευμεγέθεις φωτογραφίες του την στιγμή που αντάλλασσε χειραψία με σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς κυρίως πολιτικής σκηνής.
Σύμφωνα με τις τότε διαδόσεις δεν είχε συνεργασία με κανέναν ή σχεδόν με κανέναν από αυτούς. Απλά, για να καλλιεργήσει την εντύπωση ενός πολυπράγμονος και σημαντικού πολιτικού προσώπου, έσπευδε να ανταλλάξει μια τυπική χειραψία με κάθε προσωπικότητα με την οποία βρισκόταν στον ίδιο χώρο, στιγμιότυπο που απαθανάτιζε φωτογράφος που καραδοκούσε κατάλληλα δασκαλεμένος. Δεν είναι γνωστό το κατά πόσο οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είχαν απήχηση στους ψηφοφόρους της εποχής. Σε αυτούς, πάντως, που είτε βρίσκονταν πίσω από τις διαδόσεις είτε ψυλλιάζονταν μια σκηνοθεσία, προκαλούσαν τη θυμηδία.
Ο τότε πολιτευτής – βουλευτής βρήκε αντάξιο μιμητή στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού. Και η ιστορία επαναλήφθηκε ως κωμωδία, όπως θα έλεγε και ο Καρλ Μαρξ. Με τη διαφορά ότι και στην αρχική της εκδοχή υπήρξε κωμωδία και όχι τραγωδία, κατά παρέκκλιση του σχετικού αποφθέγματός του.
Τον ρόλο του φωτογράφου στη σύγχρονη εκδοχή έπαιξε ο εικονολήπτης της κρατικής τηλεόρασης, ο οποίος έτρεχε πίσω από τον πρωθυπουργό για να καταγράψει κάθε χαιρετισμό που είχε αυτός με όποιον από τους ξένους ηγέτες διασταυρωνόταν, καθώς περιφερόταν ανάμεσά τους στο περιθώριο της ειδικής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη (στις 28 Σεπτεμβρίου 2015). Λες και τα ελάχιστα λόγια που ανταλλάσσανε θα άλλαζαν τον ρου της ιστορίας και, ως εκ τούτου, άξιζε να αποτυπωθούν σε τηλεοπτικό ντοκουμέντο οι φευγαλέες συναντήσεις!
Αυτό, βέβαια, δεν αποθάρρυνε τους οσφυοκάμπτες της κρατικής τηλεόρασης να αναμεταδίδουν τις καταγραφές πάλι και πάλι, να τις εμπεδώσει ο λαός, μπας και πεισθεί για το «ιδιαίτερα σημαντικό βάρος του έλληνα ηγέτη στο διεθνές στερέωμα»!
Όπως ήταν αναμενόμενο από τα παραδείγματα καθεστώτων με παρεμφερή ιδεολογία ανά την υφήλιο, η κυβέρνηση της “πρώτη φορά αριστεράς” δεν υστερεί απέναντί τους στην καλλιέργεια της προσωπολατρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου